Yhteistyöllä pääsee haasteiden läpi – Poliittisiin poteroihin ei kannata luisua
28.2.2025
Meillä Varkaudessa on ollut selkeä tavoite talouden tasapainottamiseksi. Olen tyytyväinen siitä, että tavoitteet on otettu vakavasti ja tuloksia alkaa näkyä. Menneen vuoden alustava tulos näyttää emon osalta positiiviselta. Lopulliset luvut nähdään kaupunginhallituksessa tilinpäätöksen vahvistamisen yhteydessä maaliskuun lopussa.
Kunnan taloutta tarkastellaan kuitenkin koko konsernina ja tulos painuukin alijäämäiseksi. ”Lypsylehmiksi” ajateltujen yhtiöiden tulokset jäävät negatiivisiksi eikä kaavailtuja osinkotuloja olla saamassa talouden tasapainon parantamiseksi.
Joudun siis toteamaan, että merkittävimmiksi tasapainottamistoimenpiteiksi jää tehdyt veronkorotukset sekä leikkaukset käyttötaloudesta. Olisiko ollut varkautelaisten etu tunnistaa, ja tunnustaa, omistusjärjestelyihin liittyvät riskit ja tehdä toisenlaisia päätöksiä?
Noh, päätökset on demokraattisesti enemmistön voimalla tehty ja mennään eteenpäin.
Eduskunta päätti kesäkuussa 2021 sote-uudistuksesta. Hyvinvointialueet aloittivat vuoden 2023 alussa. Hyvinvointialueille siirtyi henkilöstö kunnista ja kuntayhtymistä, velat ja kiinteistöt sairaanhoitopiireiltä.
Alueiden toiminta päätettiin rahoittaa valtion yleiskatteellisella rahoituksella ja asiakasmaksuilla. Lisäksi hyvinvointialueita edellytettiin kattamaan kertyneet alijäämät vuoden 2026 loppuun mennessä. Rakennettiin hallintohimmeli ja päälle vielä täysin epärealistiset taloudelliset tavoitteet.
Noh, päätökset on demokraattisesti enemmistön voimalla tehty ja niiden kanssa eletään.
Tässäkin tapauksessa on kyettävä katsomaan yhdessä eteenpäin ja tekemään yhteisen edunmukaisia jatkoratkaisuja. Valitettavasti vaikuttaa siltä, että sote-uudistusta kannattaneiden puolueiden edustajat ovat unohtaneet, ettei nykyiset hallituspuolueet uudistusta tässä muodossa kannattaneet. Nyt ollaan pakotettuja toimimaan aiemmin annettujen raamien sisällä.
On luonnollista, että haasteet kuntataloudessa sekä hyvinvointialueiden suunnittelemat muutokset herättävät voimakkaita tunteita. Kuka leikkaa ja mistä, kuka kantaa vastuun ja millainen tulevaisuus odottaa alueen asukkaita?
On helppo luisua poliittisiin poteroihin ja nähdä vain omat ratkaisut oikeina. Haastavina aikoina yhteistyön merkitys korostuu. Kuntatalouden tasapainottaminen tai palveluverkon uudistaminen ei ole yhden ryhmän projekti, vaan se vaatii aitoa vuoropuhelua ja kykyä etsiä kompromisseja. Katsoa yhdessä tulevaisuuteen.
Jokainen haluaa turvata laadukkaat lähipalvelut, mutta meidän täytyy myös valmistautua muutoksiin. Väestö ikääntyy, henkilöstöpula vaivaa ja eurot on laskettava tarkasti. Jos keskitymme vain torjumaan viranhaltijoiden ja toisten poliittisten ryhmien ehdotuksia, päädymme tilanteeseen, jossa mikään ei muutu. Se ei ole kenenkään etu.
Luottamusta on rakennettava yhdessä, jotta olemme valmiita myös muutoksiin. Kaikki muutokset eivät automaattisesti ole huonoja. Millaisia ratkaisuja voisimme löytää yhdessä? Mitä voimme oppia naapurikunnista tai muilta hyvinvointialueilta? Näihin kysymyksiin ei ole yhtä oikeaa vastausta, vaan asiat edellyttävät yhteistyötä.
Politiikka on aina ollut mielipiteiden kamppailua, mutta juuri nyt tarvitaan muuta kuin kamppailua. Tarvitaan keskustelua, joustavuutta ja uskallusta katsoa asioita yli puoluerajojen. Kun kykenemme tähän, voimme rakentaa yhteistä kestävää pohjaa ja turvata kestävät lähipalvelut tulevaisuudessakin.